Τι είναι ο Kegel μυς

Ο ηβοκοκκυγικός (pubococcygeus) μυς ή αλλιώς kegel μυς, πήρε το όνομά του απο τον Dr Arnold H. Kegel, Επίκουρο Καθηγητή Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του University of Southern California. Ο μυς αυτός βρίσκεται στη βουβωνική χώρα και βοηθάει τον έλεγχο του ανοίγματος του κόλπου και της ουρήθρας.

Για 18 χρόνια ο Dr. Kegel μελετούσε αυτήν την περιοχή και ειδική αυτόν τον μυ προσπαθώντας να δώσει λύση στο πρόβλημα της ακράτειας. Ανακάλυψε οτι μια στις τρεις γυναίκες δεν γνώριζε οτι μπορεί να ελέγξει τους μυς του κόλπου (Kegel). Σε πολλές απο αυτές τις γυναίκες ο μυς είχε ατροφήσει πλήρως. Ο Dr. Kegel διαπίστωσε οτι οι μυς αυτής της περιοχής είναι ασυνήθιστα ελαστικοί (τοκετός) και απόδειξε οτι μπορούν να επανέλθουν στο φυσιολογικό ακόμη και μετά από πλήρη χαλάρωση. Αυτό μπορεί να συμβεί με ελεγχόμενη σύσπαση του μυ που επιτυγχάνεται μέσω ασκήσεων ενδυνάμωσης του μυ.

Kegel μυς

Πως βρίσκουμε τον Kegel μυ και τι να προσέξουμε

Δεν μπορείς να γυμνάσεις εναν συγκεκριμένο μυ παρά μόνο εαν τον εντοπίσεις. Στατιστικά αποδεικνύεται οτι μόνο ⅓ των γυναικών μπορούν να εντοπίσουν τον kegel μυ.

Πέρα απο την αίσθηση αντίστασης όταν πιέζεις τα τοιχώματα του κόλπου, ξέρεις οτι βρήκες τον σωστό μυ αν νοιώθεις οτι λυγίζει το επάνω μέρος του κόλπου προς την μεριά της κοιλιάς. Για να το κάνεις εισχώρησε τον μισό δείκτη στον κόλπο και περνά την άκρη του δακτύλου στα πλάγια για ένα εκατοστό (ή μέχρι να νοιώσεις κάποιον μυ). Ακολούθησε αυτόν τον μυ μέχρι περίπου την ουρήθρα. Μπορεί να νοιώθεις οτι αγγίζεις ενα μυ λεπτό οσο μια μεμβράνη ή χοντρό όσο ένα δάκτυλο. Αν αισθάνεσαι αντίσταση τότε έχεις βρει τον σωστό μυ. Αν παραταύτα αδυνατείς να εντοπίσεις τον μυ η βοήθεια απο τον γιατρό ειναι απαραίτητη. Το σημαντικότερο λάθος είναι να γυμνάζουμε τους περιμετρικούς μυς ενω πιστεύουμε οτι κάνουμε kegel άσκηση.

Πόνοι στη μέση ή στους κοιλιακούς που ακολουθούν μια kegel-άσκηση οφείλονται σε λανθασμένη εφαρμογή της.

Αν δώσουμε την δέουσα προσοχή στον εντοπισμό και ενδυνάμωση του σωστού μυ θα έχουμε αποτελέσματα που θα βελτιώσουν την υγεία, σεξουαλική ζωή και ψυχολογία μας.

Μην ξεχνάτε

Ο αδύναμος και χαλαρός kegel μυς οδηγεί σε ή χειροτερεύει την ακράτεια, πρόπτωση της μήτρας, μειωμένη σεξουαλική ευχαρίστηση.

Βρείτε τον Kegel μυ Βρείτε τον Kegel μυ Βρείτε τον Kegel μυ

Πως ξεχωρίζει ο υγιής Kegel μυς από τον μη υγιή

Τα χαρακτηριστικά ενός υγιούς Kegel μυ είναι:

  • Σφιχτός (ίδια πίεση παντού)
  • Νιώθεις σαν ένας μικροσκοπικός δικέφαλος μυς βρίσκεται πίσω απο τα τοιχώματα του κόλπου. Το αισθάνεσαι όταν πιέζεις τα τοιχώματα
  • Ερεθίζοντας το σημείο G ή την ευρύτερη περιοχή νοιώθεις τον κόλπο να επιμηκύνεται

Αντίθετα, ένας μη υγιής Kegel μυς είναι:

  • Χαλαρός (κάποιες περιοχές μπορεί να είναι σφιχτές ενώ άλλες να έχουνε αίσθηση πλήρους χαλάρωσης)
  • Συχνός πόνος κατά την σεξουαλική επαφή
  • Ακράτεια ή προβλήματα κύστης
  • Πρόβλημα συγκράτησης ταμπόν
Kegel μυς